Resurssiviisaat ratkaisut perustuvat ajatukseen toiminnan kestävyydestä ja vähähiilisyydestä, joiden toteuttaminen kilpistyy neljään keskeiseen osa-alueeseen:
1) energiatehokkuuteen sekä vähemmän energiaa vaativien ratkaisujen ja uusiutuvan energian hyödyntämiseen,
2) materiaalitehokkuuteen ja luonnonvarojen viisaaseen käyttämiseen,
3) kiertotalouteen sekä
4) jätemäärän minimointiin.
Lisäksi keskeistä on ratkaisujen kokonaisvaltaisuus, jossa osaoptimoinnin sijaan kiinnitetään huomiota ratkaisun ympäristövaikutuksiin koko arvoketjun ja elinkaaren osalta.
Mitä Pohjanmaan yritykset ovat mieltä resurssiviisaudesta? Entä mitä kansainväliset tutkimukset kertovat resurssiviisaudesta. Rewise-tiimi tuotti raportin aiheesta. Lisäksi kuvasimme, miten metsäsektorilla voidaan tunnistaa ja toteuttaa resurssiviisaita palveluja sekä ratkaisuja. Tutustu tuloksiin raportissamme. Projekti järjesti tiiviitä keskustelutilaisuuksia yrityksille. Projektin tuloksista ja tapahtumista voit lukea projektin Linkedin-sivuilla: https://www.linkedin.com/showcase/rewise-ostrobothnia
Rewise havainnollistaa resurssiviisaat ratkaisut
Rewise-hankkeessa kehitettiin demonstraatio- ja tutkimusalusta sekä demonstraatioita resurssiviisaiden teollisuusratkaisujen havainnollistamiseen. Resurssiviisaat ratkaisut liittyvät energiatehokkuuteen ja uusiutuvan energian käyttöön, materiaalitehokkuuteen ja luonnonvarojen viisaaseen käyttämiseen, kiertotalouteen sekä jätemäärän minimointiin. Demonstraatioita kehitettiin iteratiivisesti kahdessa vaiheessa, joissa keskitytiin resurssiviisauden eri strategisiin näkökulmiin:
- Energiaviisas metalliteollisuus: uusiutuvan energian käyttö ja datapohjainen energiatehokkuuden optimointi
- Laitevalmistajien palvelut resurssiviisaaseen puuntuotantoon: datapohjainen arvoketju ja palvelualusta
Visiot
Projektissa tuotettiin viiden vuoden visiot tulevaisuuden resurssiviisaista ekosysteemeistä metalli- ja metsäteollisuuteen. Visiot rakennettiin yhteistyössä yrityksien, tutkijoiden ja sidosryhmien kanssa. Tutustu visioihin ja trendeihin Muovaaja-lehdessä. Voit myös tutustua visiohin alla olevien dokumenttien avulla:
REWISE energy-wise industry visions
REWISE service visions for forestry
Demonstraatiot
Projektssa kehitettiin virtuaalitodellisuuden demonstraatioalusta resurssiviisaiden arvoketjujen, ekosysteemien ja tuote-palvelujärjestelmien havainnollistamiseen ja tutkimiseen. Demonstraatioalustan ja demonstraatioiden avulla pyritään tukemaan resurssiviisaan yhteiskunnan rakentamista sekä kestävän kehityksen tuote-palvelujärjestelmien tutkimusta ja kehittämistä teollisissa pk-yrityksissä ja korkeakouluissa. Virtuaalitodellisuuden demonstraatioalusta sijaitsee Muotoilukeskus MUOVAssa. Voit perehtyä alustaan ja demonstraatioihin videoiden muodossaa:
Elinkaarianalyysin informaatio- ja laskentamalli
Visioiden ympäristövaikutuksia arviointiin elinkaarianalyysin (LCA - life-cycle analysis) avulla. LCA-mallit tuotiin osaksi VR-demonstraatioalustaa. Julkaisimme neljä videota elinkaarianalyyseistä resurssiviisauden kehittämisessä. Asiantuntijana Bening Mayanti Vaasan yliopistosta
![]() |
Elinkaarianalyysin perusteet |
![]() |
LCA energiaviisaan metalliteollisuuden kehittämisessä |
![]() |
informaatio ja laskentamallit elinkaarilaskennassa |
![]() |
Esimerkkilaskentamalli lämpöpuun tuotannosta |
Demonstraatiotapahtumat
Virtuaalidemonstaatioita esiteltiin yrityksille suunnatuissa tilaisuuksissa. Rewise esitteli demonstraatioita:
- Pohjanmaan teollisuusmessuilla 24.11.2021
- Smart energy -tapahtumassa Energyweekillä 23.3.2022
- Hiilineutraali teollisuus -koulutusohjelmassa 25.3.2022
- REWISE WEEK - avoimilla ovilla 22.-26.8.2022
- VR DEMO SESSIONS VAMKilla ja Vaasan yliopistolla 13.-14.9.
- Alihankintamessuilla 27-29.9.2022
Projektin konkreettiset tulokset
Projektin konkreettisina tuloksina syntyi:
- resurssiviisaan teollisuuden demonstraatio-, tutkimus-, opetus-, kokeilu- ja innovaatioalusta
- 4 tuote-palveluvisiota resurssiviisaudesta
- 3 VR-pohjaista demonstraatiota resurssiviisaista ratkaisuista
- 4 visiointityöpajaa
- 4 demonstraatiotapahtumaa.
Projektin toteuttavat Vaasan ammattikorkeakoulun Muotoilukeskus MUOVA ja Vaasan yliopiston Vebic-tutkimus- ja innovaatioalusta. Projektia rahoittavat EU:n aluekehitysohjelma, Pohjanmaan liitto sekä toteuttajat. Projekti käynnistyi 1.4.2020 ja jatkui 31.9.2022 saakka.